LCE Kotisivu

S-114.1710 Kognitiivinen neurotiede

Syksy 2006, I-periodi, (4-5 op)

Tällä sivulla kerrotaan mahdollisuuksista osallistua koehenkilöksi erilaisissa kokeissa.
Kokeita lisätään syksyn mittaan ja niistä ilmoitetaan kurssikotisivulla. Koehenkilöksi osallistumisesta saa yhden ylimääräisen pisteen.
Täsmennys: vaikka osallistuisi useampaan kokeeseen, pisteitä ei saa yhtä enempää.

Ajankohtaisia kokeita: MEG-koe (lisätty 16.10.2006) ja emootiosanakoe (lisätty 10.10.2006).

Kurssikotisivulle


Etsimme koehenkilöitä MEG-tutkimukseen (lisätty 16.10.2006)

Yhteydenotot (in English!): Daniel Kislyuk danielk (at) lce.hut.fi, puh 451 5330

MEG eli magnetoenkefalografia on täysin vaaraton aivojenkuvantamismenetelmä, joka mittaa aivojen sähköisen toiminnan synnyttämiä magneettikenttiä. Käytämme tätä menetelmää selvittääksemme kuinka ihmisaivojen kuulojärjestelmä toimii.

Koehenkilöiden tehtävä on tunnistaa erilaisia ääniä, joita esitetään kokeen aikana. Aikaa kokeeseen menee max 2,5 tuntia. Kokeet tehdään TKK:n kylmälaboratoriossa, osoitteessa Otakaari 3A.

Koehenkilöiltä edellytämme:

Tärkeitä lisätietoja kokeeseen osallistujille:
Mittaustilaan ei saa viedä mitään metallia. Kokeen aikana ei voi siis käyttää silmälaseja. Mittaustilassa on muovisia laseja, joita voit lainata, kunhan tiedät oikeat vahvuudet. Myöskään vaatteissa ei saa olla metallia. Tyypillisesti ongelmia aiheuttavat rintaliivien hakaset ja kaarituet, vyöt, metalliset napit ja korut. Suosittelemme ottamaan mukaan omat "metallittomat vaatteet", mutta voit myös lainata yleisessä käytössä olevia verkkareita ja gollegepaitoja. Kokeen suorittaminen vaatii jonkin verran keskittymiskykyä, joten tulethan kokeeseen hyvin levänneenä ja virkeänä.

Mikäli olet kiinnostunut osallistumaan kokeeseen, ota yhteyttä Daniel Kislyukiin (danielk (at) lce.hut.fi, puh 451 5330). Daniel ei osaa suomea, joten kirjoitathan hänelle englanniksi. Kerro hänelle puhelinnumerosi ja sähköpostiosoitteesi, niin otamme sinuun yhteyttä, kun meillä on tarjota vapaata aikaa. (Mikäli olet kovin kiireinen, niin kerro myös milloin sinulla olisi vapaata aikaa tulla kokeeseen).

Terveisin,
Riikka Möttönen
riikka.mottonen (at) hut.fi, puh. 451 5729
Laskennallisen tekniikan laboratorio, TKK

Yhteydenotot (in English!): Daniel Kislyuk danielk (at) lce.hut.fi, puh 451 5330


Koehenkilöksi emootiosanakokeeseen (lisätty 10.10.2006)

Yhteydenotot: Maija Vanhatalo e-mail: maija.vanhatalo (at) tkk.fi

Koehenkilöitä haetaan psykofyysiseen emootiosanakokeeseen, jossa tutkimme eri tunteiden samankaltaisuutta ja ryhmittymistä yleisimpien suomalaisten emootiosanojen perusteella. Koe kestää noin 2,5-3 tuntia, ja se suoritetaan äänieristetyssä huoneessa vastaamalla tietokoneen ruudulla näkyviin kysymyksiin. Fyysisiä mittauksia ei tehdä, vaan datan keruu perustuu koehenkilön antamiin vastauksiin.

Muita vaatimuksia osallistumiselle ei ole kuin että koehenkilön äidinkieli on suomi ja vireystila normaali (esim. rankkojen bileiden jälkeen ei voi tulla tekemään koetta :-) ). Kokeita järjestetään marraskuun puoliväliin saakka joustavasti sekä päiväsaikaan mutta myös illemmalla, jos tarvetta ilmenee.

Yhteydenotot: Maija Vanhatalo e-mail: maija.vanhatalo (at) tkk.fi


Koehenkilöksi fMRI-kokeeseen (lisätty 20.9.2006)

Sijat toistaiseksi täytetty!

Yhteydenotot: Katri Koskentalo, email: kkoskent (at) lce.hut.fi

Tarvitsisimme koehenkilöitä osallistumaan fMRI -kokeeseen, jossa tutkitaan aivojen aktivoitumisen synkronisaatiota koehenkilöiden välillä luonnollisessa katselutilanteessa. Koehenkilöitä tarvitaan yhteensä n.3-5. Osa mittauksista suoritetaan torstaina 28.9 ja loput mittausajoista sovitaan koehenkilökohtaisesti.

Kokeessa koehenkilöt katsovat elokuvan Crash (2004). Koe kestää yhteensä n. 3-3,5 tuntia. Koehenkilöt katsovat ensin elokuvan alkuosan (n. tunti) magneettitalon neljännessä kerroksessa ja loppu puoli tuntia elokuvasta katsotaan alakerrassa MRI -skannerissa. Tämän jälkeen koehenkilöt suorittavat vielä n. puoli tuntia kestävän arviointitehtävän, josta kerrotaan tarkemmin elokuvan katsomisen jälkeen.

Koska kysessä on fMRI koe, on koehenkilöiksi haluaville tiettyjä vaatimuksia:

Toivottavaa olisi myös, että koehenkilöillä olisi riittävän hyvä näkö ilman silmälaseja tai mahdollisuus käyttää piilolinssejä.

Yhteydenotot: Katri Koskentalo, email: kkoskent (at) lce.hut.fi


Koehenkilöksi MEG-kokeeseen (lisätty 19.9.2006)

Sijat toistaiseksi täytetty!

Yhteydenotot: Jaakko Kauramäki, email: jkaurama (at) lce.hut.fi

Koehenkilöitä kaivataan magnetoenkefalografia (MEG) -kokeeseen. Kokeessa tutkitaan visuaalisen ärsykkeen vaikutusta kuuloaivokuoren toimintaan. Kokeessa on yksinkertainen tehtävä perustuen visuaalisiin ärsykkeisiin. Itse koe kestää reilun tunnin, valmistelut mukaan lukien aikaa menee n. 1,5-2h. Jos olet terve, normaalikuuloinen, et ole raskaana eikä sinulla ole diagnosoituja hermostollisia sairauksia olet sopiva koehenkilöksi. Näkökyvyn tulee olla normaali tai normaaliksi korjattu silmälasien kanssa.

MEG:ssä on hieman tarkempia ohjeita kuin EEG:ssä:

Nämä varotoimenpiteet ovat mitatun signaalin laadun varmistamiseksi, itse MEG ei ole koehenkilölle vaarallinen menetelmä. MEG-laite on hyvin herkkä ja mittaa pieniä magneettikentän muutoksia. MEG-kokeessa on se hyvä puoli että siinä kiinnitetään vain muutama irtoelektrodi, joten hiukset eivät sotkeennu kuten EEG:ssä. Itse kokeen ajan istutaan liikkumatta kohtuullisen suuren mittauslaitteen alla.

Kokeita voidaan järjestää niin päiväsaikaan (9-17) kuin illempanakin (17-20) sopimuksen mukaan.

Yhteydenotot: Jaakko Kauramäki, email: jkaurama (at) lce.hut.fi


Koehenkilöksi aivokäyttöliittymäkokeeseen (lisätty 25.9.2006)

Sijat toistaiseksi täytetty!

Hei,

Kiinnostaako aivotutkimus? Haluatko päästä kokeilemaan käytännössä menetelmiä, joita kurssikirjassa käsitellään? Nyt on tarjolla mielenkiintoinen tapa tutustua elektroenkefalografia -aivotutkimusmenetelmään.

Tarvitsisimme elo-syyskuun vaihteessa koehenkilöitä yhteen alustavaan aivokäyttöliittymäkokeeseen, jossa tutkimme erilaisten palautemuotojen vaikutusta oppimiseen elektroenkefalografian (EEG:n, aivosähkökäyrä) avulla. (Lisää tietoa tutkimuksestamme löydät: BCI)

Kokeen aikana sinun tulisi kuvitella vasemman ja oikean käden liikkeitä, ja tietokone opetetaan tunnistamaan kuvitteluun liittyvä aivotoiminta. Jos tietokone tulkitsee ajatuksesi oikein, se antaa palautetta (joko nuoli ruudulla vasemmalle tai oikealle tai sitten pieni haptinen (tärinä) palaute vasemmalle tai oikealle niskan alapuolelle).

Koe kestää maksimissaan 2-2,5h. Laitamme sinulle päälle lakin, jossa on EEG-elektrodeja ja mittaamme aivosähkökäyrää. Menetelmä ei ole millään tavoin vaarallinen, ja olen itse toiminut koehenkilönä useampaan kertaan :). Ainoa huono puoli on, että elektrodin ja päänahan välille laitamme hieman johtavaa tahnaa, jotta pystymme helpommin mittaamaan hyvin heikot aivosignaalit. Tahna lähtee helposti suihkussa, joten kannattaa ottaa pyyhe mukaan.

Koe tehdään Magneettitalon neljännessä kerroksessa (sähköosaston I-siipi). Koe vaati keskittymistä, ja on tärkeää, että pysyt valppaana koko kokeen ajan. Näin sinulla on parhaat mahdollisuudet oppia käyttämään aivokäyttöliittymää. Älä tule kokeeseen väsyneenä tai krapulassa.

Ilmoitatko mahdollisimman pian, mikäli olet kiinnostunut kokeesta: laura.kauhanen (at) tkk.fi. Laita sähköpostin otsikoksi EEG koehenkilö ja kerro

  1. Kätisyytesi
  2. Ikäsi
  3. Onko sinulla mitään neurologisia tai psykiatrisia sairauksia
  4. Mitkä ajat sinulle sopisivat 25.9-9.10.

Sen lisäksi, että koe on mielenkiintoinen tapa tutustua EEG-aivotutkimusmenetelmään, saa siitä myös kurssia varten ylimääräisen pisteen. Otamme kokeeseen 10 ensimmäiseksi ilmoittautunutta ja palaamme asiaan sähköpostilla parin viikon kuluessa.

Laura Kauhanen
laura.kauhanen (at) tkk.fi


Kurssikotisivulle


Tästä sivusta vastaa iina.tarnanen (at) tkk.fi
Sivua on viimeksi päivitetty 20.02.2007
URL: http://www.lce.hut.fi/teaching/S-114.1710/